Ian Haugland In English

Ian Haugland Namn Ian Haugland
Född 1964-08-13
Födelseort Nordreisa, Norge
Första instrument Akustisk gitarr
Första skivan Mats Ohlin
Favoritämne i skolan Musik

 

När Europe bestämde sig för att ta ett break 1992, samlade Ian ihop sitt gamla band igen, Trilogy. Historien om Trilogy började redan 1979/80, men då kallade de sig Toxic. Bandet splittrades 1984 då Ian blev medlem i Europe. Inspirationen fick de från bl.a Rush, vilket hörs tydligt på alla instrumentala passager. 1994 släppte de sitt debutalbum "Lust Provider". Sista låten på skivan är skriven av Anders Tengner från tidningen OKEJ. Musikerna är Marc Gransten som sjunger och spelar bas, Chris Hofgaard spelar gitarr och Ian spelar naturligtvis trummor. Plattan spelades in på Åland i Nitrax Studios och producerades av Nikolo Kotzev som sedan bildade Brazen Abbot. De har även spelat in en 5-spårs demo med Ian på sång. Innan plattan spelades in åkte de runt som ett coverband, och det var på hemvägen från ett gig som de råkade ut för en hemsk olycka vilken kunde kostat de livet. Ian bröt ena handleden och det befarades att han inte skulle kunna spela trummor igen, men allt gick bra till slut.
Därefter har Ian hunnit vara med på ett stort antal skivor, bl.a Brazen Abbot, Brains Beat Beauty, Clockwise, Baltimore, Tore Skogman, och även Glenn Hughes som han även turnérade med.

 

Trumset som Ian använder sig utav.
Yamaha 9000 Recording custom, 1st kromat "Bonham" som består av:
26" Baskagge
18" Golvpuka
16" Golvpuka
14" Hängpuka
14" Virvel i mässing
Det andra är i vit pärlemor och består av:
24" Baskaggar 2st.
16" Hängpuka
15" Hängpuka
14" Hängpuka
13" Hängpuka
12" Hängpuka
10" Hängpuka
14" Virvel i trä
Till detta används Paiste signature crashar mellan 16" och 20". Ride cymbaler mellan 20" och 22", hi-hats 14". Och på allt detta slår han med 7B Hickory stockar som toppen är avsågad på, för att använda baksidan.

Så här säger Ian om Europe-skivorna och sina bandkompisar.
Joey Tempest är råseriös, ger alltid 100% oavsett vad han pysslar med.
Kee Marcello är nog en av de mest tekniskt drivna gitarrister som jag känner till.
John Levén är en av de få bassister som jag känner att jag kan kommunicera med till 100%, av alla bassister jag spelat med.
John Norum är Rock n´ Roll !! Teknik och känsla i ett. Gitarren är inte ett instrument för honom, den är en kroppsdel.
Mic Michaeli är troligen en av de mest musikaliska keyboardisterna som jag känner till.
The Final Countdown kommer alltid att vara väldigt speciell för mig, det var den första "riktiga" skivinspelningen jag var med på. Mycket bra låtar med Joey prägel som han skrev i pojkrummet i Upplands-Väsby.
Out Of This World är den mest genomarbetade plattan i mitt tycke, med de starkaste låtarna, men tyvärr är produktionen alldeles för "slick".
Prisoners In Paradise är plattan med absolut mest spelglädje och hårdare låtar. Produktionen är däremot alldeles för mycket L.A för Europes sound, keyboarden är nästan bortmixad. 

 

Trilogy - Lust Provider

Victims
Lust Provider
Time
Dear Father
Confusion
Leafs In The Storm
Mortal Gods
Judgementday Blues
The Loner
Open Up And Swallow
Cruise Control

 

Tillbaka till startsidan.